Naturalne termogeniki – czyli jak wspomóc odchudzanie

Nasz organizm po każdym posiłku zużywa część spożytej energii na trawienie, wchłanianie czy transport składników odżywczych. Metabolizowanie białka pochłania większe ilości energii, niż wymagają tego węglowodany czy tłuszcze, co wiąże się również ze zwiększoną produkcją i wydzielaniem ciepła (efekt termogenny). Termogeneza, czyli produkcja ciepła, z mniejszą lub większą intensywnością zachodzi na drodze skomplikowanych mechanizmów. Efektem zwiększonej termogenezy jest przyspieszona przemiana materii. Termogenne właściwości białka uzasadniają poniekąd chęć osób odchudzających się do stosowania diet wysokobiałkowych. Przesada z ilością tego składnika w jadłospisie przez dłuższy okres może przynieść niekorzystne skutki zdrowotne, dlatego warto sięgnąć po inne produkty zawierające substancje o charakterze termogennym.

  Aby uzyskać dostęp do pełnego materiału należy się zalogować/zarejestrować.

Współpracują z nami